Tuesday, 19 June 2012

ROTI MANIS..

Salam semua ..mama baru sudah buat Roti manis..mama pos kat facebook..Nampak nya ramai yang bertanya mama resepi dia..Sebenarnya mama sangat malas nak tulis resepi..Mama suruh mereka tengok kat blok empunya roti tu tapi mereka ni malas mengalahkan mama lagi..Apa lah ....nak buat roti tapi malas nak cari resepi..Hidup nak senang aja..

Tak pa..Atas rasa belas kasihan kepada kawan2 mama ni di sini mama turunkan resepi.nya ..Terlebih dahulu mari lah kita beramai2 mengucapkan ribuan terima kasih kepada empunya resepi ini..semoga di murahkan rezeki..di panjangkan umur..dan di beri keberkatan hidup selama nya..supaya kita boleh berkongsi ilmu dgn dia lagi..Resepi ini sudah selalu mama buat dan sangat menjadi cantik dan gebussss...Mama sangat berpuas hati dgn resepi ini...Halal ya..mama kongsi pula dgn kawan2 mama.



Photo: ROTI............Baru masak..masih panas..Untuk sarapan besok..cicah kopi..

Ini lah roti manis yang mama buat tadi..Gebussss dan cantik..Rasa nya pun sedap..tadi Sofia dah makan..dia kata sedap..Sebenar nya tajuk dia roti asas tapi mama yang bagi nama roti mania..Kalau lah ada yang berminat nak buat ..elok lah buat sbb tak rugi..Ia memang sedap







Resipi Roti Asas - asal dr Roshayati Rnet

(sweet bread doh)



Bahan A

500gm tepung roti   ( mama guna tepung gamdum saja )

100gm gula castor

20gm susu tepung

11gm yis

5gm bread improver (optional) (mama guna)



bahan A ni digaul dahulu sebati masukkan garam 6gm



Bahan B

air dan sebiji telur dicampurkan menjadi 265gm

jumlah bahan cecair ini bergantung pada kondisi tepung

mungkin lebih atau kurang



Bahan C

butter 80gm atau gandingan butter dan shortening

bread softner 5gm



Cara-cara

gaul sebati bahan A masuk bahan B dan di uli hingga sebati baru masuk kan Bahan C dan uli lagi sehingga licin dan elastik mcm roti canai ditarik tak putus. perap hingga 2x ganda dlm lingkungan 30 ke 45minit. setelah naik buang angin dan bahagikan doh dan bentuk2kan. dan bleh di taruk inti semasa ini. perap hingga 2x ganda dan bakar ikut suhu panas oven masing2 biasa 180c ke 200c,,, kalau bun dlm 15minit kalau roti loaf dlm 25 ke 35minit harap2 faham ye,, kalau tak faham kena attend kelas roti yg berdekatan,,, resipi di atas boleh di pelbagai kan seperti bun, roti pizza, sosej etc,,,,

Selamat mencuba.

Mama guna mesin..Masukkan semua bahan kering kedalam mesin..telur dgn air saja di masukkan semasa mengadun..Masukkan perlahan2 sampai habis dan biar dia uli sampai betul2 lembut..kalau terlembut masukkan sedikit tepung agak2 tak melekat dia tangan..yang lain2 ikut cara dia atas..ok bye...









4 comments:

  1. hohoh!!! kenapa roti yang mama buat lagi cantik dari roti yang nani buat?? malu pulak nak tayang roti yang kite buat 2 hari lepas. heheh...nanti nani masukkan jugak entry roti tu. tungguuuu! heheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nani..cantik ka roti mama ni..bangga gitu mama..mama dh banyak kali buat roti ni..mama suka sangat sbb dia menjadi...Terima kasih lah kpd empunya resepi ni...

      Delete
  2. assalam mama ann..acik belum pernah buat roti sendiri.bila tengok teringin je..tapi tak berani nak mencuba.kalau ada mesin buat roti tu senang ye mama ann.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mama pun bkn nya pandai sangat..Sejak dua menjak berblog ni dah macam2 mama boleh buat dgn sempurna..Terima kasih anak2 bloggers sekelian..mama love you all..

      Delete