Wednesday, 28 March 2012

MY FIRST GARLIC BREAD..

Salam semua...Nampaknya angin puting beliung mama bertiup kearah desktop..Jadi mama pun bersemangat nk menulis..Pagi ini mama pergi buat urut reflectsology.(.betul ka ejaan nya..maaf la ye..) dgn kawan mama..Dia anak beranak berurut...Memang dah lama dia nk bawa mama..tapi mama dok bagi alasan demi alasan sampai kawan mama ni dh nk naik angin ngan mama..Dia nk tolong mama.. tp mama macam tk berminat..sebenar nya mama takut..Banyak kawan2 mama  kata urut tu sakit..Mama ni tk tahan sakit..tu yg mama buat dengar tk dengar aja..

Tapi hari ini mama berani kan diri sbb kaki mama sakit.sangat...Bila sampai sana  tukang urut tu siap perli mama..Dia kata kita urut dia kuat2 sbb dia bkn bleh lari sbb dia dtg tumpang kawan...Semasa mama dok tengok dia urut saorang lelaki tu..mama naik seram sbb lelaki tu siap menjerit pusing sana pusing sini..Siap sebut..aduh..aduh..Sah .....memang sakit..Sejuk kaki tangan mama ..Rupa2 nya kawan tadi berpura2 menjerit sbb nk menakut2 kan mama.. Lepas tu mama temgok dia senyum siap kejip2 mata dekat tukang urut tu..Kurang garam sungguh kawan itu..Bila turn mama..mama bismillah banyak2.Tukang urut tu kata urut yg pertama ni urut salam perkenalan..Tk sakit sangat cuma nk cari punca sakit saja..Nanti esok baru yg sakit punya..

Sakit memang sakit..tapi kalau kita sakit tk tahan dia akan slow sikit ..tapi mama mmg tk tahan sakit..
Mama nasib tk terkencing kt situ..Jari dia keras macam batu...Tapi mama cuba tahan sbb mama malu..Orang yg urutt tu pun masih muda..Dia senyum aja tengok mama.

Bila balik Ayah tanya sakit ka ..mama kata boleh la tahan..Mama janji nk urut 3 kali..ada 2 hari lg..
Di harap mama dapat urut 2 kali lagi dgn tk ada masaalah..Badan dah mula rasa macam nk demam...

Tadi selepas balik mama buka blok anak mama Izah..Masahallah..dia buat garlic bread yg mama suka tu..Mama dah lama impi nk buat sendiri..sampai sekarang ini impian mama belum terlaksana lagi. tiba2 angin puting beliung mama bertiup  kearah dapur pula..Jadi  serta merta mood pun datang..Semua bahan dah ada..mama dah beli lama dah..tunggu nk buat aja..Walaupun tk larat tp mama happy membaking roti garlic...Jom kita tengok roti garlic mama..Oh ya terlebih dahulu mama nk ucapkan terima kasih kepada anak2 mama Izah dan anak2 mama yg lain tu kerana sudi share resepi kegemaran mama ini..Kalau tk kerana anak2 mama semua tentu tk akan ada roti garlic buatan sendiri di rumah mama..Alhamdulillah...lembut dan gebus gitu..tapi tk lah berapa cantik..Walau bagai manapun mama tetap happy...ok nanti kita jumpa.lg....bye...







Tk berapa cantik tapi yg nyata ia sedap...mama happy sangat dapat buat garlic bread
sendiri..puas hati..

12 comments:

  1. assalamualaikum mama..
    mama sakit ke gi berurut tu? take care ye, memang urutan pertama tu badan rasa nak demam kan. tapi 2-3 kali nanati macam magic je, sakit pun ilang. tu kata suami saya la. saya tak pernah berurut even lepas bersalin. ni lagi penakut punya orang.. hahaha..

    ma, memang puaaass sangat dapat buat roti sendiri kan. sukar digambarkan, pulak2 roti tu menjadi.. memang sedap kan roti ni. keeper! tq mama sudi jenguk blog saya ;-)

    ReplyDelete
  2. salam ma.. tahniah! dah menjadi roti garlic mama.. kalau kita tak cuba, bila nak tau kita mampu buat atau tidak kan ma.. sebenarnya buat roti ni best ma, tambah lg bila dah menjadi dan sedap hasilnya.. tersangat la puas hati bila dpt makan hasil tangan sendiri kan.. mcm nor, mmg suka meroti sbb anak2 dan suami suka makan roti.. bila dah sekali buat menjadi, semangat meroti tu makin tinggi.. :)

    biasalah tu ma, kalau lepas mengurut, badan jd mcm nak demam jer.. org kata bekas tangan tu.. mungkin sbb badan ma lemah tu yg rasa tak sedap badan.. teruskan la ma sampai abis 3x.. insyaallah lebih segar lepas tu :)

    ReplyDelete
  3. wah! rajinnya mama buat ni...kite belum terbuat lagi..

    jaga diri elok2 tau...kalo mama sakit, kang xde pulak nak jaga ayah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nani mama mmg rajin..ewah puji diri la pulak..cuma selama ini mama tidak mendapat cara atau teknik yg betul untuk memasak..Ini la hasil berblog..terima kasih kepada semua anak2 mama yg sudi share ilmu dlm bloq masing2.semoga kita semua d berkati Allah..Nani pun jgn stress2 sangat..bawa2 la berehat ok...

      Delete
  4. Izah..terharu sangat hati mama membaca kata2 semangat dari anak2 mama semua..Terima kasih..Rupa nya ini lah salah satu nikmat berblok..yg tuhan bagi pd mama...Syukur Alhamdulillah..

    ReplyDelete
  5. Terima kasih Nor...Mama happy sangat kerana Nor sudi menjengok blog mama yg ado ni..Sebenarnya mama memang suka memasak..dan sejak berblog ni macam2 mama boleh buat dgn teknik dan cara yg betul..terima kasih sekali lg..love u alls..

    ReplyDelete
  6. assalamualaikum mama...

    wahhh...mnjadi roti garlic mama tu...nmpak gebu dan sedap...saya tak pernah buat roti ...teringin jugak nak buat satu hari nnti...

    saya dah lama tak mngurut...fobia...lepas ngurut badan jadi lebam2....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih MP..Mama pun org yg sangat penakut dan tk tahan sakit..Oleh kerana kaki mama sakit sangat jadi terpaksa lah kuatkan semangat mama untuk pergi urut..Alhamdulillah dah 2 hari mama urut..timggal 1 hari lagi..

      Delete
  7. bestnya mama dpt mkn garlic bread..rezeki tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mmg sedap...rasa macam nk buat lg..Tk mau dah beli..

      Delete
  8. Replies
    1. Mmg sangat enak..gebus gitu...

      Delete