Monday 7 November 2011

RESEPI SUP TELUR EMAK MAMA..


Salam semua..Mama masih tk sihat...off n on panas nya..Suara mama macam itik nila..Mama yg paling risau takut denggi aja sbb d kawasan mama ni mmg popular dgn denggi..Pd pagi raya..sekitar jam 6 pg ada  kereta dtg sembur ubat d kawasan umah mama..tu yg mama takut..Minta d jauhkan malaikat 44....Pd hari raya tu mama pegi masjid pun tk dpt tlg kawan2 yg masak sbb mama demam..Mama jd inspekter sahab ..Ayh saja yg tlg habis2an..Tapi bila time makan..walau pun tekak  mama sakit bleh pula mama makan..hehehe...tu yg kawan2 mama dok gelak kt mama..Makan ramai2 bersama2 kawan2 ni cukup seronok......Mama dpt daging korban banyak..ramai kawan2 mama buat korban..Bisan mama yg d Penang pun kirim kt mama..Punya la banyak..sampai mama pula sedekah pd kawan2 yg lain...Bab masak daging korban selepas korban ni pun ramai..Dalam peti ais mama banyak kari daging..Rendang dinding ..daging masak kicap..kurma  ..dan sup tulang..tk termakan mama..sbb mama sendiri pun dh masak kari daging dan rendang..semua mama simpan dlm frezer..Bekukan..tk tau bila taun nk makan..mungkin taun depan kot..

Pagi ini jiran mama meninggal d Hospita Selayang..Ramai kawan2 mama pegi melawat tapi mama tk pegi sbb masa tu badan mama betul 2 tk sihat..Kawan mama tu sakit dh lama..dia sakit canser payu dara..Kesian kt dia..Dia..mmg pandai memasak dan  buat keuh mueh..tp hajat nya tk kesampaian ..Dia berhajat nk buka Cake House d Selayang ni..Allah lebih menyayangi nya..sedih...
Di sini mama turun kan resepi Sup Telur untuk Tini Tulip..Mungkin Tini Tulip tk pernah mkn sup mcm ini..tp selepas ni bleh cuba..,,Ini ada lah masakan kegemaran anak2 mama dulu kini dan selamanya..Kadang2 tu kita jemu mkn ayam,,ikan..daging..jadi kita bleh ubah selera pula..jom kita tengok resepi ni..Ini resepi emak mama dulu2..Sekali sekala kalau kita ubah selera sedap juga kan...

SUP TELUR
4 bj telur ayam ( tk kira saiz )
1 keping fucok( sory mama tatau nk sebut..) ..d rendam pastu d potong ikut suka..
sedikit sohun d rendam ..d potong pun bleh tk potong pun tk pa..polis tk tangkap..Ada org suka panjang2 tp mama potong 2..
2 biji ubi kentang dpotong ikut suka..( mama potong 4 jd 8 )

4 bj bawang merah ( d mayang halus )
1 inci halia ( d mayang halus)
3 bj bawang putih ( d mayang halus )
10 bj lada hitam d tumbuk jgn halus sgt..
sedikit daun bawang ..d hiris halus.untuk d tabur atas sup nanti..
garam..dan sedikit mk aji..
2 sudu minyak untuk menumis..

1.Tumis bawang merah..bawang putih dan halia.. kacau dgn senduk..
2. Bila agak garing masukkan air ..dlm 5 gelas..agak2 la sbb kuah akan meresap nanti...kalau kurang tambah air lg..
3. Bila sudah mendidih masukkan ubi kentang  dan lada hitam yg d tumbuk td..
4. Slow kan api..masa nk masukkan telur ni mama gunakan senduk ..sbb lebih senang dan menjadi..
5.Pecahkan telur dan masukkan dlm senduk td dan perlahan2  rendam dlm kuah td..masak dan agak2 dh beku d keluarkan guna sudu,,dan buat lagi sampai habis..kalau senduk yg tk melekat telur akan keluar sendiri..pstikan api perlahan..
6. Bila semua telur dh masak masukkan sohun dan fucuk tadi.....ingat api jgn kuat sgt. pastikan ubi kentang tu empuk..
7.Masukkan garam.dan mk aji..secukup rasa..
8.Hias kan dgn daun bawang td..
9..kemudian bleh la d makan..( anak2 mama kadang2 ratah sup saja )

Resepi ni sudah lama.. semasa mama kecik2 lg...sedikit pun mama tk ubah,,Ini lah resepi asal yg mak mama.masak..Resepi ni cukup popular d kalangan keluarga mama.. .Dari mana emak mama dpt Wallahualam....
Cuba la.. mungkin Tini Tulip akan suka...untuk tukar2 selera..Mama minta maaf kalau tersilap tulis kt mana2 sbb mama mmg tk pandai menulis.. But I promise I will learn ..ok..bye..

1 comment:

  1. Ini la yang menjadi kesukaan anak2 mama. Sangat simple tetapi menyelerakan

    ReplyDelete