Friday 28 October 2011

Recipe Carrot Cake...

Selamat pagi..Mama masih bersedih di atas pemergian sahabat mama ke rahmatullah..Semoga isteri Allahyarham d beri Allah ketabahan ..kesihatan dan kekuatan untk meneruskan kerja haji nya..D atas permintaan anak buah mama Siti Irina d sini mama turun recipe carrot cake .Recipe ni sudah lama berada dgn mama..Dlm byk2 recipe carrot cake  mama rasa yg ini la paling senang..simple dan sedap..tk susah nk
buat nya ..sebelum tu mama nk ucapkan terima kasih pd empunya recipe ni kerana sudi share bersama2..

CARROT CAKE
250gm Butter cup.
200gm gula halus.
200gm tepung gandom
5 bj telur ayam ( gred A )
11/2 sudu teh baking powdwer
1 sudu teh soda bicarbonate..
180gm carrot (di basuh di parut dan d toskan)
1 sudu teh vanila
100 gm walnut yg telah d panggang dan d cincang ..kasar2..( tk bubuh pun tk pa..sedap juga..) tapi kalau bubuh lg sedap..ada rasa walnut..
1 sudu serbuk kulit kayu manis..ini yg menyedapkan kek..bau dia harum bila membakar..

TOPPING
250 gm cream cheese ( brand apa2 bleh)
1/2 butter cup.
1 cawan gula halus..

CARA MEMBUAT..

1. Butter dan gula di pukul hingga kembang..
2.Masukkan telur sebiji2 dan pukul hingga kembang..
3.Masukkan tepung yg telah d ayak bersama b/powder dan soda bicarbonate dan kulit kayu manis..
4,Masukkan 1 sudu vanilla.
5.Angkat dari mixer dan kacau rata.2.
6.Masukkan carrot dam walnut dan kacau perlahan2 sampai rata..
7.Griss kan loyang dan Masukkan dlm loyang apa2 pun bleh..mama masukkan dlm loyang empat segi supaya senang nk bubuh toping....
6, kemudian bakar sampai masak..
7. Bakar selama 45 min dgn api 170 celcius..
Guna lidi untuk cucuk kek,,...kalau lidi licin bermakna kek sudah masak..

CARA MEMBUAT TOPPING
Pukul semua bahan topping dlm mixer sampai putih kemudian  sapu lah cake..
Senang kan..ramai yg kata sedap resipi ni..simple..senang  ,,cepat dan sedap...
Sebenar nya mama selalu buat kek ini untuk d hadiahkan pd anak2 kawan2 mama kalau ada hari jadi..Untuk Siti cuba la buat..senang aja..gerenti jadi...Selamat mencuba...

8 comments:

  1. Zassss esok jugak aku mencuba..terasa dok dlm mulut da ni...

    ReplyDelete
  2. Wah..mama dah pandai tulis resepi cantik2..

    ReplyDelete
  3. hehehe....thanks a lot...terliur je tgk gambar yg mama post kat entry yg lepas...but now dah boleh cube...nyum2 =)

    ReplyDelete
  4. ermm..slalunye nk bakar brape lame ye mama??

    ReplyDelete
  5. TQ shadow of life kerana follow mama..selalu nya,mama bakar 45 minit..api 170 celsius..

    ReplyDelete
  6. Thank you very much.. Biasa dok buat choc cake saja, x pernah try carrot cake

    ReplyDelete
  7. mama.. rephrase mama pny resepi skit eh... 250gm cream cheese instead of 250gm cheese.. kalau org tak besa msk mau die beli cheese biase... tak jd resepinye nnt... ;-)

    ReplyDelete
  8. TQ Tini Tulip..mama really appreciate it.. maklum lah mama kan baru belajar menulis..hehehe..sorry..

    ReplyDelete