Thursday 5 January 2012

BIBIK BARU MAMA TAHUN 2012...

Bibik mama dh balik..Lega mama..Selagi bibik tk balik mama rasa beban yg mama tanggung sgt berat..Mama dapat tidor lena..kalau tidak mama susah hati takut bibik buat apa2 yg d luar dugaan kita..Sbb bibik kalau bleh dia tk mahu balik...Dia berada dlm keadaan kerunsingan semenjak dia dapat tahu dia kena balik dgn segera..Lagi pun visa dia setakat 11 hb ni sahaja..Semalam pukul 10.30 malam mama call suami bibik tanya bibik dh sampai ke belum..Bibik dh sampai Surabaya tapi mama tk bimbang sgt sbb suami dia ada.menunggu...Pukul 4 pagi td dia sampai rumah dia d Lumajang...Pukul 11 pagi td dia call mama dr Indon menangis tersedu2 minta maaf..Mama pun malas nk layan dah..mama kata kalau ada rezeki dan kalau umur kita panjang kita akan jumpa lg..Berdoa pd tuhan mama suruh dia jaga diri elok2..

Pagi tadi selepas balik mesyuarat kumpulan Al Zakiroh mama  tk masak lauk ..Mama makan lauk semalam sbb banyak lg..Selepas mama relax sekejap mama terasa nk mencuba resepi kek gula hangus yg mama ambil  dari blog http://izahdaut.blogspot.com/. ..Terima Kasih banyak2..Kalau ingin info yg lebih lanjut lawat lah blog itu ok..Nampak macam senang..Minta halal ya mama nk share dgn anak2 mama..Jadi untuk menghappy kan hati mama.. mama pun mencuba la...Nampak macam menjadi juga kali ini..Mama sangat senang hati temgok kek itu..Ini lah hasil nya..Ayh bagi markah B+..Boleh la...


                                Cantik kan.. Sedap dan sangat sedap..Ayh pun kata sedap...

Ini la hasil  nya walaupun hati mama tk tenang..ok tak...

Mama lupa nk cakap..mama sudah ada penganti bibik..Org malaysia dan bkn pendatang tanpa izin..Syukur...Alhamdulillah...lega la mama selepas ini..Ada yg membantu.... SAYANG ADAM....


Tengok tu punya tekun membuat kerja..sampai tertunduk2 mengacau telur..



Ini lah bibik mama yg baru.. Bibik ini sangat rajin menolong mama..


KEK GULA HANGUS..
Bahan2

1 gelas gula
1 gelas air

*1 gelas gula di jadikan gula hangus dan masukkan
1 gelas air.hati2 dengan gula yang panas waktu masukkan air

3/4 tin susu pekat-boleh kurangkan ke 1/2 tin
1 gelas tepung
5 biji telur
4 sudu makan margerin ( butter pun bleh )
2 sk soda bikarbonat

Cara

Alas acuan dengan kertas
Lenser acuan dengan margerin-ketepikan
Pukul margerin dengan telur hingga sebati
Masukkan susu dan masukkan gula hangus tadi
Akhir sekali masukkan tepung dan soda bikarbonat
Kacau sebati.
Bakar pada suhu 170 selama lebih kurang 1 jam


2 comments:

  1. Mama.. Bibik baru mama tu mmg terbaik lah. Henseemm.. Dia ada amik part time tak?Nak book. Hehee.. Comel la dia. Tq mama sudi ke blog saya. Nak 2 ketul kek. Hehe

    ReplyDelete
  2. Terima kasih Izah..Itu cucu mama..Dia mmg suka mengacau mama...tetapi dia sgt rajin nk menolong mama..

    ReplyDelete